Vocht in je houten vloer? Oorzaken, gevolgen en oplossingen

Houten vloer

Vocht en hout is zoals kat en hond, ze kunnen moeilijk met elkaar opschieten. Ben je van plan om een houten vloer in huis aan te leggen? Twijfel dan zeker niet! Een vochtige vloer is veelal het gevolg van meer dan enkel een paar druppels water op de grond. In dit artikel geven we je een aantal aandachtspunten om vocht in je houten vloer te voorkomen.

De ideale luchtvochtigheid voor mijn houten vloer?

Wanneer je een vochtprobleem opmerkt, is deze gewoonlijk al sinds een tijdje aanwezig. Vochtproblemen zijn meestal het gevolg van een te hoge luchtvochtigheid in huis. Beter voorkomen dan genezen dus. Controleer daarom vooraf de vochtigheid van de chape en het hout.

Voordat je een vloer aanlegt moet je ervoor zorgen dat je chape goed droog is. Gewoonlijk kan je dit controleren door er met tape een stuk doorzichtig plastic op te kleven. Voor de zekerheid meet je dit echter best met een vochtigheidsmeter. Als vuistregel geldt dat de vochtigheid maximaal 2,5% mag bedragen.

De vochtigheidsgraad van het hout is ook van belang. Het ideale vochtpercentage bedraagt in dit geval 7 à 9%.

Bereid je houten vloer voor op de seizoenswisselingen

Hout werkt altijd. Het is een natuurproduct die zich aanpast aan het klimaat van de omgeving. Doordat je je woning bijvoorbeeld in de winter opwarmt, trekt het vocht uit het hout en verdampt het. Het natuurlijk verschijnsel dat hieruit ontstaat is dat het hout krimpt.

Dit verschijnsel kan je niet tegenhouden. Met een aangepaste luchtvochtigheid in huis kan je echter scheuren en spleten in de vloer voorkomen. Gewoonlijk wordt in de winter aangeraden om de vochtigheid tussen de 30% en 40% te behouden.

De zomer heeft daarentegen een omgekeerd effect op je vloer. In dit geval mag de luchtvochtigheid tot maximaal 55% bedragen. Tijdens de warme en vochtige zomermaanden zal het hout de luchtvochtigheid opnemen en hierdoor uitzetten. Een te hoge luchtvochtigheid kan echter druk tussen de planken veroorzaken waardoor scheuren en knikken ontstaan.

Voorkom vocht in je houten vloer: 4 tips

Preventieve maatregelen kunnen je dus heel wat last besparen. Echter is een vochtprobleem nooit volledig uit de weg te slaan. Wij geven je echter nog een paar tips waarmee je houten vloer in topvorm blijft:

1. Heb je zojuist een glas drank op de vloer laten vallen? Verlies dan geen tijd! Neem zo snel mogelijk een doekje zodat het vocht niet door het hout dringt. De meeste houtsoorten zijn echter wel beschermd tegen deze dagelijkse ongelukjes. Bepaalde vloeren zijn vooraf al behandeld met een beschermlaag waardoor je je geen zorgen hoeft te maken.
2. Ventileer regelmatig je woning. Zoals eerder al vermeld ligt een te hoge luchtvochtigheid vaak aan de oorzaak van vochtproblemen. Behoud in de zomer en de winter dus een optimale luchtvochtigheid met behulp van een luchtontvochtiger en door jouw verwarmingsysteem af en toe in gang te zetten tijdens de zomermaanden.
3. Twijfel er zeker niet aan om je houten vloer af en toe schoon te maken. Vermijd echter om er een emmer water over te gieten. Gebruik een licht vochtige doek en kies het juiste schoonmaakmiddel. Gebruik geen bleek- of schuurmiddelen maar standaard schoonmaakmiddelen op waterbasis.
4. Ben je voor een paar weken weg op vakantie? Zorg ervoor dat je je verwarmingsketel niet volledig uitzet.

Heb je een vochtprobleem die zich al in een vergevorderd stadium bevindt? Best is dan om een grondige analyse te laten uitvoeren door een vochtspecialist. Elk vochtprobleem vraagt een andere aanpak en de kostprijs hiervan kan dus ook zeer uiteenlopend zijn. Ontdek welke prijs je betaalt voor elk vochtprobleem.

Sla vocht weg uit je houten vloer

Maak je geen zorgen, hout dat werkt is de normale gang van zaken. Het krimpen en uitzetten van het hout wordt gewoonlijk opgevangen door de onderliggende vloer en veroorzaakt dus geen schade.
Je bent van plan om een houten vloer aan te leggen? Of heb je vochtproblemen en wil je deze zo vlug mogelijk behandelen? Op renovatie-gids helpen we je vochtprobleem op te lossen en brengen wij jou in contact met de beste vochtspecialisten in jouw regio.