Stopcontacten plaatsen doe het zelf

Vanwege de aankoop van een nieuw huis, een verbouwing of een uitbreiding van ruimtes in uw huis kan het wenselijk zijn om stopcontacten te plaatsen. Hoewel de meeste huizen over tal van stopcontacten beschikken, kunnen sommige locaties gebaat zijn met een uitbreiding. Zo bent u overal in huis voorzien van voldoende stroompunten. Het plaatsen van stopcontacten is een nauwgezette klus. Hoewel u een specialist kunt inschakelen, is het ook goed mogelijk zelf uw stopcontacten te plaatsen aan de hand van enkele stappen.

stopcontacten plaatsen doe-het-zelf

Veilig te werk gaan

Het werken met elektrische leidingen en het bewerken ervan is niet een klus zonder gevaar. Elektriciteit is iets om mee op te passen en kan tot flinke ongelukken leiden bij onjuist handelen. De eerste stap die je zet voordat je overgaat tot het plaatsen van stopcontacten is het uitschakelen van de stroom in uw huis. In de meterkast zet je hiertoe de hoofdschakelaar uit om verantwoord aan de slag te gaan met uw elektrische leidingen. Met behulp van een spanningzoeker kunt u testen of de leidingen waarmee u aan de slag gaat daadwerkelijk uitgeschakeld zijn. Verder dient u altijd goed en doorgrondig de instructies door te nemen van de materialen die u inkoopt en u waar nodig extra te laten informeren.

Aan de slag met installatiedraden

Op de plek waar u een nieuw stopcontact gaat plaatsen, tekent u eerst af waar de muurplaat bevestigd moet worden. U legt deze op de muur en boort op de juiste plekken gaten in de muur om de muurplaat definitief te bevestigen. Vervolgens stript u het uiteinde van de installatiedraden met behulp van een striptang. Het verwijderen van circa 0,5 centimeter installatiedraad is doorgaans voldoende. U steekt de draden vervolgens in de juiste openingen van het stopcontact en u controleert of ze goed vastzitten.

Aan- en afvoer van stroom

Na het aansluiten van de installatiedraden maak je op het stopcontact schakelingen. Dit doe je voor een aantal draden. De eerste schakeling maak je met de fasedraad die voor de stroomtoevoer dient. Deze draad is te herkennen aan de bruine kleur. Met een blauwe kleur wordt de nuldraad aangegeven die dient voor de stroomafvoer. Hierop maak je eveneens een schakeling. Vaak is het ook nodig om op de geelgroene aardedraad een schakeling te maken. Tot slot monteer je de behuizing van het stopcontact op de muurplaat.

schakelaar aanleggen

Een schakelaar aanleggen

Soms wil je direct een schakelaar monteren op de muurplaat, bijvoorbeeld voor een lichtpunt.Hiertoe sluit je een bruine draad aan voor de stroomtoevoer en daarna een zwarte draad voor de stroomdoorvoer van schakelaar naar lichtpunt. De bruine draad steek je in het punt dat gemarkeerd wordt met de letter P, de zwarte draad in een tegenoverliggend punt.

Een elektricien inschakelen

Heeft u hulp nodig bij het plaatsen van stopcontacten? Voorkom gevaarlijke situaties en schakel dan elektricien in. De elektriciens uit het netwerk van Jan Cools staan voor u paraat.