Vochtbestrijding

vochtbestrijding

Ruikt uw huis al een tijdje muf? Droogt de was minder snel dan voorheen? En heeft u last van loslatend behang of stucwerk? Waarschijnlijk heeft u in dit geval last van een vochtprobleem. Ook schimmelplekken, algen op de muur, condens op de ramen, pissebedden en zilvervisjes in huis zijn tekenen dat u last heeft van een vocht probleem. Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van vochtproblemen, maar meestal is onvoldoende ventilatie in uw huis de boosdoener. Onze vakman gaat dieper in op de oorzaak en oplossing van deze problematiek.

Oorzaken

Vocht in huis kan naast slechte ventilatie ook ontstaan door een lekkage. Een lekkage in een woning valt vaak snel op, maar de oorzaken van de lekkage zijn minder goed zichtbaar. Veelal komt een lekkage door veroudering van een woning of een bouwfout. Verder kan vocht ook binnen komen vanuit de funderingen, kruipruimtes en muren in een woning. Dit wordt ook wel “optrekkend vocht” genoemd. Vochtplekken zijn in te dit geval vooral zichtbaar boven de plint. Optrekkend vocht wordt veroorzaakt door een hoge waterstand in combinatie met de zuigende werking van het opgaande metselwerk. Nog een andere oorzaak van een vochtprobleem is een koudebrug. Warme lucht dat een koude muur of vloer bereikt koelt af en het moet dan zijn ergens vocht kwijt.

Oplossingen

Er zijn diverse oplossingen om een vocht te bestrijden, deze worden onderstaand verder uitgewerkt. Op basis van deze informatie weet u welke oplossing in uw geval de meest passende is.

Injecteren

Bij deze methode wordt uw muur opgevuld met een vochtwerend middel. Hierdoor zal de optrekkende vloeistof tegen worden gehouden. U kunt, met enige kennis van zaken, uw muren zelf gaan injecteren, maar het wordt aangeraden om een professional in te huren. Als u het injecteren namelijk niet goed doet, zullen bepaalde plekken niet goed beschermd worden. Deze methode kan echter niet worden uitgevoerd op kapotte muren. Het vocht kan dan namelijk nog steeds via de scheuren en gaten binnen komen.

Muren impregneren

Bij impregneren wordt er een beschermende laag op uw gevel of buitenmuur aangebracht. Deze laag beschermt tegen doorslaand vocht, maar ook tegen schadelijke stoffen zoals roetvervuiling. Met impregneren maakt u uw muur waterdicht. Net als injecteren, kunt u zelf uw muren gaan impregneren. Echter moet de vloeistof wel gelijkmatig op de gevel worden aangebracht. Dit is moeilijker dan het klinkt. Het is namelijk een doorzichtige substantie waardoor het moeilijk in te schatten is.

Kelderafdichting

Een kelder is een ruimte die het meest kwetsbaar is voor water omdat het voor het grootste gedeelte onder de grond zit. De kelder kan gemakkelijk vol lopen met water en doordat het vocht om hoog komt, kun u ook in de rest van uw woning last van het vocht krijgen. In dit geval is het goed om uw kelder af te dichten. Het afdichten van een kelder is geen gemakkelijke klus. Het is dan ook verstandig om hiervoor een vakman in te schakelen.

Repareren van scheuren in muren

Als vocht via scheuren in de wand of de vloer binnen komt, is het verstandig om deze plekken af te dichten. Afhankelijk van de grootte van de scheuren wordt de bestrijdingsmethode bepaald. De scheur moet voordat het af kan worden gedicht, altijd volledige uitgehakt worden. Zo voorkomt u dat het opnieuw kan gaan barsten. Vervolgens moet er in meerdere lagen een afdichtingproduct aan worden gebracht. Bij grote scheuren en gaten is het aan te raden professionele hulp in te schakelen.

vocht bestrijden

Hulp nodig?

Vocht in huis is ontzettend vervelend en het is dan ook begrijpelijk dat u hier zo snel mogelijk van af wilt. Mocht u het nou niet zien zitten om zelf aan de slag te gaan, schakel dan gerust de hulp in van een professional. Via De Jong komt u in contact met een vochtbestrijder bij u uit de buurt. Deze deskundigen hebben veel ervaring met alle verschillende vormen van vochtbestrijding.